Voorzorgsmaatregelen treffen

Er is een ongelooflijke tweede aanval gepleegd op de voormalig president Donald Trump binnen een tijdsperiode 2 maanden. Het is een ongekend fenomeen dat binnen zo korte tijd niet een, maar twee pogingen worden ondernomen om de voormalig president schade toe te brengen. Het is best wel mogelijk dat gestoorde elementen over zijn gegaan om deze aanvallen te plegen. Deze personen zijn in Amerika in de war geraakt door een ongekende polarisatie die veroorzaakt is door…ja, de voormalig president Trump van de USA. We kunnen dus best wel zeggen dat Trump in principe nu oogst wat hij heeft gezaaid. Amerika heeft volgens experts een probleem van gewapend geweld en problemen met de mentale gezondheidszorg. 

Er is altijd al verdeeldheid geweest onder de Republikeinen en de Democraten. De Republikeinen vertegenwoordigen de USA van de witte mannen, de orthodox christenen en de mensen die denken dat de USA voor en door de witte man is. De Democraten zijn meer de liberale mensen die uitgaan van een modern USA met een gemengde bevolking. De polarisatie is er altijd geweest en dreigt zelfs hechte families te splijten. De polarisatie is door Trump in zijn periode en tijdens zijn campagnes opgestuwd naar een ‘all time high’. Rivaliteit is omgeslagen in vijandigheid en haat. Dat heeft ook te maken met de religieuze rol die vanuit de gewone christelijke bevolking uit de kleine steden aan Trump wordt toebedeeld. Trump zou volgens deze groep van aanhangers bezig zijn met een religieuze missie om de USA te redden. Een deel van de loyale aanhang van Trump gelooft en begrijpt ingewikkelde zaken als human rights en multilateralisme niet. 

Men verifieert niets wat Trump beweert, het wordt voor waar aangenomen. 

Recent is door Trump tijdens het debat met rivaal Kamala Harris beweerd dat immigranten de honden en katten van Amerika opeten, ze zouden de huisdieren van de Amerikanen opeten. Trump zou toen naar verluidt gedoeld hebben op de Haïtiaanse gemeenschap. Maar frappant genoeg was de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (Attorney’s Office) een hoge functionaris met een Haïtiaanse achtergrond die op maandag het woord voerde en uitleg gaf over hetgeen was gebeurd en het optreden van de handhaving. 

De security diensten hebben nadat de verdachte was ontdekt, volgens Trump heel goed werk gedaan. Maar nu moet Trump een persoon bedanken die hij veracht omdat hij een immigratie-achtergrond heeft. Experts zeggen dat de USA een immigratieland is, het zijn immigranten die van de USA hebben gemaakt tot wat het is. Er zijn een heleboel personen in de USA die op legale wijze zijn geëmigreerd naar het land. Deze personen dragen bij aan de economie, vullen vacatures in en betalen keihard hun belasting. Trump heeft enkele weken terug nadat hij weer openbaar ging na een eerste mislukte aanval door een andere persoon, aangegeven dat hij tijdens deze campagne minder confronterend en polariserend zou zijn. Die belofte heeft Trump niet lang gestand kunnen doen. 

Nu beweert hij dat de verdachte geïnspireerd is door de uitspraken en standpunten van de zittende Republikeinse president Joe Biden en zijn vicepresident en de huidige Democratische presidentskandidate Kamala Harris. De schuld van de gepoogde mislukte aanval op het golfcomplex van Trump, wordt geschoven in de schoenen van twee Democraten met een topfunctie.  

Nu is er in de USA een discussie ontstaan over de kwaliteit van de bewaking van hoogwaardigheidsbekleders. Het is nu gebleken dat de veiligheidsdiensten in Amerika niet genoeg middelen hebben om hun werk te kunnen doen. De verdachte zou urenlang aan de grens van het golfcomplex hebben verbleven zonder te zijn ontdekt. Hij werd pas ontdekt toen hij de loop van zijn geweer uit een heg stak om op Trump te schieten. De vraag is hoe deze verdachte over de meervoudige schijven van veiligheid rondom Trump kon komen. Er is in de media opgemerkt dat het nu eenmaal moeilijk is om een ‘golf course’ te bewaken vooral door weinig manschappen. Opmerkelijk is dat Trump zelf verzuimd zou hebben om zijn locatie waar hij op de zekere dag zou zijn, door te geven aan de beveiliging. De vraag is dan waarom Trump, ondanks hij niet lang terug is aangevallen, toch zo nonchalant is geweest. Vreemd is ook de reactie van Trump nadat de verdachte recent werd gepakt. Hij zou ‘fight’ tegen zijn aanhang hebben gezegd. Wat hij precies daarmee probeerde te bereiken is nog niet bekend. 

In elk geval is nu de verdachte die de aanslag wilde plegen, opgepakt. Het zou gaan om een persoon die aangedaan is door de agressie van Rusland tegenover Oekraïne. Hij zou zelfs naar het oorlogsgebied zijn gegaan in 2022 en anderen hebben opgeroepen om ook te gaan en Oekraïne te helpen. 

Trump heeft in zijn vijfjarige regeerperiode de indruk gewekt dat hij een vriend is van Putin, de agressor in Oekraïne. Zo kan een mogelijk motief worden ingekleurd. 

Dit alles is relevant voor Suriname. In ons land hebben we sinds de nieuwe democratische periode die in 1987 begon, eerlijke en vreedzame verkiezingen gehad. We hebben nu enkele gewelddadige elementen in de voorhoede van de politiek die een verleden van agressie, intimidatie en oorlog hebben. Wij moeten als samenleving ervoor waken dat het vreedzaam karakter verloren gaat in ons land. Ongeacht de kwaliteit en de wijze waarop het land vanaf 2020 is geregeerd, niets rechtvaardigt de polarisatie die ook in Suriname zo hoog is opgelaaid. We krijgen grotere mobilisatiecampagnes en er zijn politici die gehaat zijn en veel vijanden hebben gemaakt. Het is allemaal

sentimenteel en gevoed door de social media en online mediabedrijven die ook heel erg etnisch bezig zijn geweest. Wij moeten waken dat de de Amerikaanse toestanden nooit in Suriname krijgen. 

error: Kopiëren mag niet!