Stoppen ze de Houthis? Nee. Blijven ze doorgaan? Ja.”**

Dit was de reactie van president Joe Biden eerder dit jaar toen hem werd gevraagd naar de effectiviteit van de Amerikaanse marine-aanvallen op Ansar Allah in de Rode Zee. De opmerking haalde de krantenkoppen als een samenvatting van de zinloze Amerikaanse inspanning. Rapporten geven aan dat de dure uitrusting van de marine wordt overtroffen door goedkope drones. Bovendien kampt de Amerikaanse marine met een tekort aan mankracht, discipline en effectiviteit, aldus Michael Maloof, voormalig senior beleidsanalist van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, tijdens zijn optreden in Sputnik’s Political Misfits-programma.

“Als je niet logistiek voor je schepen kunt zorgen, zijn ze reddeloos verloren,” aldus Maloof, waarbij hij opmerkte dat een tekort aan bevoorradingsschepen een groot probleem vormt voor de dienst. In augustus suggereerde een rapport dat de marine mogelijk 17 logistieke en tankerschepen aan de kant moet leggen wegens een tekort aan bemanning. Tegelijkertijd werd de marine deze maand geplaagd door twee beschamende schandalen die online veel kritiek kregen, waaronder een afbeelding van een commandant van een torpedobootjager met een verkeerd gemonteerde richtkijker op zijn geweer.

“Het is een teken van een algemeen gebrek aan discipline en focus,” zei Maloof. “Tijdens de Reagan-regering hadden we een marine met 600 schepen. In mei 2024 is dat aantal gedaald tot 296 slagkrachtige schepen… We hebben betere strategische denkers nodig om te bepalen wat onze prioriteiten echt zijn,” concludeerde Maloof. “We vechten nu ieders oorlogen en putten onze eigen voorraden uit door wapens aan derden te leveren, waardoor onze eigen paraatheid wordt aangetast.”

error: Kopiëren mag niet!