Hypocriete houding van de VS: Slechts eigen belangen voorrang geven

De recente verklaring van de VS om resoluut achter Guyana te staan en pestkoppen en tirannen te bestrijden, roept ernstige twijfels op over de oprechtheid en consistentie van het Amerikaanse buitenlands beleid. Terwijl de VS nu luidkeels haar steun aan Guyana verkondigt, is het essentieel om terug te kijken naar de geschiedenis en de dubbele moraal die opduikt.

In de jaren zestig liet de VS de Guyanese Volkspartij (PPP), onder leiding van Cheddi Jagan, in de steek. In plaats daarvan kozen ze voor de dictatuur geleid door Forbes Burnham. Deze beslissing bracht het land in een lange periode van dictatuur en chaos.

Duizenden mensen werden gedwongen hun land te verlaten door het verwoestende raciale geweld dat uitbrak. De VS, die zichzelf graag profileren als voorvechters van democratie en mensenrechten, kozen destijds duidelijk om politieke en strategische redenen voor macht boven rechtvaardigheid.

Anno nu verandert de situatie abrupt omdat Guyana olie in overvloed heeft. De VS staat plotseling zij aan zij met Guyana, waarbij ze pretenderen een partner te zijn in ontwikkeling en stabiliteit. Deze hernieuwde steun lijkt echter door en door hypocriet. De VS staat bekend om haar opportunistische benadering, waarbij ze alleen aanwezig is waar ze zelf voordeel heeft. Haar buitenlandse steun heeft vaak geleid tot geweld en instabiliteit, zoals we hebben gezien in talloze andere delen van de wereld.

De verdediging van Guyana door de VS draait niet om de echte belangen van de Guyanese bevolking, maar om de bescherming van Amerikaanse oliebelangen, met name die van oliereus ExxonMobil. De belofte om tegen tirannen en pestkoppen te vechten is slechts een façade; de werkelijke motivatie is het beschermen van economische belangen en het waarborgen van hun energievoorziening.

In werkelijkheid betekent de “bescherming” van Guyana door de VS niet veel meer dan het bewaken van hun eigen economische belangen, met mogelijke schade voor het gastland. De geschiedenis herhaalt zich slechts met een andere agenda, en de echte slachtoffers blijven de gewone burgers wier welzijn zogenaamd wordt beschermd.

Arwan Johnson

Guyana

error: Kopiëren mag niet!