Europa’s snel opkomend rechts

DOOR DUNCAN MIL
July 2, 2024 – Extreemrechts in Frankrijk staat op pole position na de eerste ronde van de parlementsverkiezingen, waarin de anti-immigratie National Rally en bondgenoten van Marine Le Pen een historische overwinning van 33,2% behaalden.

Dit resultaat volgt op de Europese verkiezingen van 6 en 9 juni, die de opkomst van extreemrechtse partijen in de EU-lidstaten bevestigden.

Het potentieel voor extreemrechtse partijen om bijna een kwart van de 720 zetels in het Europees Parlement te bemachtigen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van een vijfde in 2019, is reden tot bezorgdheid over de richting van de Europese politiek.

Vijf partijen alleen al zijn goed voor meer dan de helft van alle extreemrechtse gekozen vertegenwoordigers: het Franse Rassemblement National, Fratelli d’Italia, de Poolse PiS, de Duitse AfD en de Hongaarse Fidesz.

In Nederland stond de Partij voor de Vrijheid (PVV) op de tweede plaats achter de linkse coalitie, met 17% van de stemmen en zeven zetels.

De extreemrechtse Confederatiepartij van Polen heeft zich gevestigd met 12% van de stemmen en zes zetels. In Hongarije hebben Viktor Orbán en de extreemrechtse partijen uit Oostenrijk en Tsjechië plannen aangekondigd om een ​​nieuwe fractie te vormen – Patriotten voor Europa genaamd – in het Europees Parlement.

Patriots for Europe heeft beloofd de steun aan Oekraïne te beëindigen en aan te dringen op vredesbesprekingen met Rusland.

“Historici zullen over een paar jaar beslissen hoe belangrijk deze dag was – wij denken dat dit de dag is waarop het Europese beleid begint te veranderen”, zei Orbán zondag (30 juni) op ​​een persconferentie in Wenen.

error: Kopiëren mag niet!