De magische kunst van getallen jongleurs

Waarom zijn getallen altijd zo ingewikkeld, en waarom lijkt de werkelijkheid nooit overeen te komen met al die indrukwekkende cijfers? De Suriname Economic en Oversight Board (SEOB) lijkt wel illusionisten die met een flitsende act proberen de economische zorgen even te laten verdwijnen. Hun recentste prestaties? Wisselkoersen dalen, inflatie neemt af, en iedereen springt een gat in de lucht. Alleen, opgelet, er is een geheime truc!

De SEOB presenteert haar bevindingen in prachtige rapporten die de stabiliteit van de munt beschrijven en een neerwaartse inflatietrend vieren. Het is alsof we midden in een goochelshow zitten, waar de munten met een toverstaf worden bedwongen rond verkiezingstijd. Zodra het applaus echter wegebt, stort de hele illusie in – als een betovering die net op tijd verbroken wordt.

Neem bijvoorbeeld het zogenaamde “overschot” aan valuta: klinkt als een leuke voorraad regenboogmuntjes, nietwaar? Maar net zoals we tijdens een truc in nauwkeurigheid gehulde confetti zien dwarrelen, wordt de realiteit gemaskeerd door kunstmatige interventies. Alleen voor een show? Natuurlijk! Alsof de SEOB met een beetje glitter en rookgordijnen hoopt de echte economische zorgen tijdelijk te verbloemen.

Bekijk de cijfers: een inflatie van 20,9% in april 2024 lijkt een sprankje hoop, vooral als je daarvoor rondom verkozen bent onzichtbare economische leningen weg te toveren in het fantasieland van politieke beloftes. Maar helaas, zelfs goochelaars moeten ooit hun mouwen oprollen – en dan blijkt dat er geen duurzame toverspreuken achter zitten, alleen luchtkastelen.

Dus, als de SEOB ons een toverhoed toont die op magische wijze onze koopkracht herstelt, weet dan: geen gesproken spreuk verandert de fundering van een fragiel economisch kaartenhuis. Houd je hart vast, want zodra de rook is opgetrokken, ligt de instabiliteit alweer klaar om tevoorschijn te springen – net als een konijn uit een hoed.

Dus ja, Surinamers, geniet van de show terwijl het duurt. De werkelijkheid kan pijnlijk hard zijn, en ook de knapste illusionisten kunnen niet eeuwig de economische zwaartekracht trotseren. Net als popcorn in een bioscoop, blijven deze tijdelijke lichtpunten slechts korte momenten van vreugde temidden van een zee van economische zorgen.

error: Kopiëren mag niet!