Wateroverlast een kwestie van laissez faire politiek en incompetentie

U heeft uw vertrouwen in de politiek nog niet verloren? Moet het water tot uw neus staan voordat u gaat begrijpen dat praatjesmakers, politiemannen, en andersoortig zoetwater piraten geen land kunnen regeren laat staan opbouwen. Als u denkt dat wateroverlast een groot probleem is dan heeft u het mis. Immers, en dat schrijf ik niet de eerste keer, staan we bloot als samenleving en als mensheid aan een groot aantal mondiale bedreigingen. Allereerst hebben we het probleem van de overbevolking welke tot gevolg heeft dat wij te maken krijgen met hongersnoden, ecologische en milieurampen, et cetera. In de tweede plaats hebben wij het mondiale probleem van voedselschaarste, en zoetwater (drinkwater) schaarste. De overbevolking, en de bevolkingsgroei is het grootst in die gebieden die het grootste deel van hun voedsel importeren. Dan hebben wij als alles bedreigend probleem de gevolgen van klimaatverandering. 

De gehele noordkust van Suriname gaat onder water lopen. De studie daartoe is gemaakt tijdens mijn minister periode op het Ministerie van openbare Werken in 1997. Ik waarschuw mijn studenten die in Paramaribo noord wonen steevast dat ze moeten verhuizen. Dan hebben we de problemen van energieonzekerheid, ziekten en plagen, en van economische onzekerheid. Dus wat u als individu en als gemeenschap te wachten staat is niet gering. De wateroverlast die u thans ervaart is slechts een hele kleine trailer. Het ergste moet nog komen.

Het hoefde niet zo ver te komen

Naast de aanbesteding van de twee grote bruggen, het vastleggen van de consequenties van de stijging van de zeespiegel voor Suriname, was mijn derde grote project het opmaken van een master afwateringsplan voor Paramaribo. Het afwateringsplan is opgemaakt en ligt in een la. Er is geen uitvoering aan gegeven, omdat mijn opvolgers de competentie daartoe misten. Wat wij in Suriname meemaken is de toepassing van het management principe getiteld Peters principe, wat neerkomt op promotie van lieden tot hun niveau van incompetentie is bereikt. Dat is de reden waarom wij geen millimeter vooruitgegaan. Alleen een technocratenkabinet kan hierin verandering teweegbrengen. Daartoe moet eerst de grondwet vervangen worden zodat de instelling van een technocratenkabinet mogelijk wordt.

Suffer peacefully

Er worden allerlei drogredenen aangehaald om u zoet te houden. Zo wordt verteld dat het schoonmaken van het Saramaccakanaal ervoor gaat zorgen dat de afwatering van Paramaribo beter zal geschieden. De mensen die deze verhalen de wereld insturen denken dat wij modder in ons hoofd hebben. Ze hebben zeker niet gehoord van de wetten van Archimedes. Immers het water in het Saramacca kanaal is onderhevig aan getijdewerking, dus het vereist twee goed functionerende sluizen eentje bij de Surinamerivier en eentje bij de Saramacca. Daarnaast is het zo dat zolang niet alle kanalen, sloten, trenzen, et cetera schoon zijn gemaakt, wateroverlast een normaal probleem zal blijven. Bovenal is het overheersende probleem de cultuur en gewoonte van delen van de samenleving om overal vuil en afval te deponeren. 

Zolang niet met gestrenge hand opgetreden wordt tegen de overtreders zal wateroverlast een normaal probleem blijven. Wetgeving en zware boetes zijn nodig om de samenleving op te voeden. Preken en bla bla voeden geen volk op.

Richard B Kalloe

error: Kopiëren mag niet!