Parmessar uit bezorgdheid: “Waar blijven de 20 NRA-wetten die blacklisting moeten voorkomen”

Rabin Parmessar, leider van de NDP-fractie in de Nationale Assemblee, heeft dinsdag zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over het uitblijven van vooruitzichten met betrekking tot de behandeling van de ongeveer 20 zogeheten NRA-wetten die moeten voorkomen dat Suriname ge-blacklist wordt in het internationaal financieel verkeer. Hoewel hij het ook belangrijk vindt dat het parlement de behandeling ter hand neemt van de wetten betrekking hebbende op de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), vindt hij toch dat de leiding van het parlement eerder prioriteit zou moeten geven aan de behandeling in het openbaar van de twee NRA-wetten die tot afgelopen dinsdag nog in commissie-verband ligt. 

Het gaat om de ontwerpwet houdende wijziging van de wet Money Laundering en Terrorismefinanciering (WMTF) en die met betrekking tot wijziging van de wet Internationale Sancties. Assembleevoorzitter Marinus Bee verduidelijkt dat deze twee wetsontwerpen nog niet op de agenda van de openbare vergadering van dinsdag konden worden geplaatst, omdat het verslag van de commissies van rapporteurs nog niet rond was. Vernomen wordt dat ondertussen de verslagen rond zijn, en dat deze twee wetsontwerpen vandaag op de agenda staan van de openbare vergadering.

Korte tijdspanne

De leider van de NDP-fractie uitte dinsdag zijn ernstige bezorgdheid over de resterende 18 NRA-wetten die het parlement voor eind november nog er door heen moet krijgen, en die moeten voorkomen dat Suriname bij de eerstvolgende beoordeling door het CFATF (Caribbean Financial Action Task Force) later eind dit jaar, negatief uit de bus komt en kans loopt om ge-blacklist te worden. 

Parmessar wil weten wanneer deze NRA-wetten het parlement zullen bereiken. Tijdens besprekingen tussen het parlement en de relevante stakeholders bestaat volgens hem de indruk dat enkele van deze wetsontwerpen reeds bij het parlement zijn ingediend, en dat het des parlement zou zijn om de behandeling ervan in het openbaar ter hand te nemen. 

Uitgezonderd de twee wetsontwerpen die vandaag op de agenda staan, blijkt uit de woorden van de NDP-fractieleider dat de overige NRA-wetten het parlement nog niet hebben bereikt. 

Gelet op de korte tijdspanne die er nog rest naar eind november toe, wil Parmessar weten wat de vooruitzichten zijn met betrekking tot de indiening en de behandeling van de wetsontwerpen.

Urgentie

De urgentie om de ongeveer 20 zogeheten NRA-wetten spoedig en tijdig door het parlement goedgekeurd te krijgen kwam vorige week woensdag nadrukkelijk naar voren tijdens het Nationaal Compliance Congres 2024. Enkele van de wetten waar het om gaat zijn de nieuwe wet Toezicht Verzekeringswezen en de wet nadere wijziging wet Geldtransactiekantoren. 

Uit het congres is gebleken dat deze wetsontwerpen af zijn en elk moment door de regering bij het parlement ingediend zullen worden. Andere concepten van wetten waarvan de voorbereidingen in afrondende fase verkeren zijn de Wet Toezicht Betaaldienstverleners, de Wet Toezicht Activa Dienstverleners en de Wet Toezicht Kapitaalmarkt.

Beoordeling door het CATF van het eerste Nationaal Risico Analyse rapport (NRA-rapport) in 2021 heeft erin geresulteerd dat Suriname een 40-tal aanbevelingen moet implementeren. Suriname is op basis van de CATF beoordeling in 2021 geplaatst in de “Enhance Follow-up” categorie, hetgeen betekent dat Suriname onder verscherpte toezicht van FATF staat. Suriname is nu met het Amerikaans Adviesbureau Kroll  bezig met het tweede NRA-rapport.

In het kader van de implementatie van de CATF-aanbevelingen heeft Suriname in 2022 goedgekeurd de wet Anti-money Laundering en bestrijding Terrorisme Fianciering, en in 2023 gewijzigd de wet Toezicht Bank- en Kredietwezen. Van de 40 CATF-aanbevelingen zijn nu 14 reeds uitgevoerd, en wordt er gewerkt aan de resterende 26. De 20 wetten die binnenkort in plaats moeten zijn, behoren tot de 26 resterende aanbevelingen.

error: Kopiëren mag niet!