Ulian Assange keert terug naar Australië na een Amerikaanse pleidooiovereenkomst

June 26, 2024 – WikiLeaks-oprichter Julian Assange is als vrij man teruggekeerd naar Australië nadat hij schuldig had gepleit in een deal die een einde maakte aan zijn 14 jaar durende juridische saga over de publicatie van Amerikaanse militaire geheimen.

Het vliegtuig van Assange landde om 19.37 uur lokale tijd in de Australische hoofdstad Canberra, zo bleek uit gegevens van het vluchtvolgplatform Flightradar24.

Hij omhelsde zijn vrouw en vader en hief zijn gebalde vuist als groet aan zijn juichende aanhangers.

Het was het einde van een reis rond de wereld die maandag begon toen Assange Groot-Brittannië verliet, waar hij meer dan vijf jaar in de gevangenis had gezeten terwijl hij vocht tegen uitlevering aan de Verenigde Staten.

De 52-jarige Assange vloog met een gecharterd vliegtuig naar de Noordelijke Marianen, een Amerikaans gemenebest ten noorden van Guam, waar hij woensdagochtend op grond van de Amerikaanse Spionage Act schuldig pleitte aan één enkele aanklacht wegens samenzwering om nationale defensie-informatie te verkrijgen en openbaar te maken.

Zijn schuldbekentenis was het laatste hoofdstuk in een juridische sage die meer dan tien jaar geleden begon, toen hij een schat aan geheime documenten publiceerde die verschillende regeringen in verlegenheid brachten en waarvan de Amerikaanse regering zegt dat ze de nationale veiligheid bedreigden en tegenstanders hielpen, aldus NBC News.

error: Kopiëren mag niet!