Inclusieve Eid Ul Adha 2024 Saramacca, exclusief president 

Voor iedere gemeenschap hebben Wij godsdienstige gebruiken vastgesteld, die zij moeten volgen. Laat hen daarom niet met jou over de zaak twisten, en roep op tot jouw Heer: voorwaar, jij volgt zeker rechte Leiding.

                                                                                 Qur’an: soerah Al Haddj (22); 67

Bismillah

Op de dag van Eid Ul Adha is er in Saramacca geschiedenis geschreven, vanwege de unieke, inclusieve en Islamitisch betekenisvolle wijze waarop deze Eid Ul Adha viering heeft plaatsgevonden:

Sinds mensenheugenis  heeft zich voor het eerst in de Surinaamse historie het Eid Ul Adha gebed voltrokken op een ‘Eidgah’ ( een buitenveld dat speciaal is ingericht voor het Eid gebed en voldeed aan de eisen voor het verrichten van het gebed zoals een reine plek, waar er geen beelden staan en ook vrij is van alle onreinheden en alle onzedelijkheden) waaraan ook vrouwen mochten deelnemen aan het gebed achter een ‘pardah’ (een scheiding waarachter de vrouwen moeten deelnemen aan het gebed). Dus conform de ‘sunnah’.

Noemenswaardig is ook het feit dat het gebed zuiver was ! ( Dus o.a. politieke figuren die geen moslim zijn, hebben niet meegedaan aan het gebed. Logisch, alleen moslims kunnen / mogen bidden op Islamitische wijze, net zoals moslims niet kunnen bidden conform andere ritualen c.q. geloofsovertuigingen.)

De daadwerkelijke en spontane  ‘Jongeren Bromtji Djari’ kwam tot volle uiting; De ‘takbieran’  werd gedaan door onze Afro Surinaamse broeder  Abdoelkarim Otmar Stoart ; de preek werd verzorgd door de jongste Surinaamse Javaanse ustaadz  Chaliek Djemanie; het gebed werd geleid door de jongste (15 jaar) “gemengde type”  imaam Ismä-il  W. Taus. Dit is geschiedenis en uniek in Suriname, omdat heel vaak (lees: altijd) de oude mannetjes naar voren rennen om het gebed te leiden, waardoor de jongeren geen kans krijgen terwijl zij bij het spreekgestoelte het luidst gillen hoe belangrijk de jeugd is. Schrijnende hypocrisie ten top. Gezien het feit dat in deze voor het eerst in de historie  jongeren en wel van verschillende etniciteiten naar voren zijn geschoven, heeft Saramacca een nieuw Islamitisch tijdperk ingeluid van  daadwerkelijke inclusie !

Vermeldenswaard is ook dat er 3 dagenlang stieren zijn geofferd c.q. verdeeld en ook Islamitisch is gefeest bij masdjid AL FATAH te Saramacca / Kampong Baroe, waaraan ook mensen van verschillende geloofsovertuigingen c.q. andere culturen hebben meegedaan. 

Er zijn bij deze Eid Ul Adha 2024 ook enkele markante verifieerbare feitelijkheden:

  • Het  jarenlang ageren en  investeren tegen innovaties in de Islam (door N. Walie Taus) bij o.a. Islamitische organisaties c.q. Islamtitische geleerden begint langzaam vruchten af te werpen;  De organisaties, die als innovatie (dus in strijd met de Islam) structureel ‘niet moslim politici’ in de gebedsrijen plaatsten, hebben deze innovatie dit jaar nagelaten. Chapeau! Wij hopen volgend jaar ook een ‘pardah’ te zien en dat zij ook jongeren de kans geven, zoals wij het dit jaar als voorbeeld hebben gesteld in Saramacca. Wij hopen niet dat er geen ‘niet moslim’ politici in de gebedsrijen waren, omdat zij het zelf dit jaar hebben geweigerd en dus  niet zozeer vanuit de organisaties.
  • Het is gebruik (lees: verworven recht?) in Suriname dat de president bij alle nationale feestdagen, conform, een boodschap geeft. Naar mijn beste kenvermogen is het nog nooit voorgekomen dat een president geen boodschap geeft bij een nationale feestdag. Helaas heeft de president van de Republiek Suriname Zijne Excellentie Ch. Santokhi, de Vader des vaderlands, verzuimd om een boodschap te geven in verband met Eid Ul Adha 2024. Dit is uitzonderlijk opmerkelijk, omdat de president wel een boodschap heeft gegeven in verband met de dag van ‘vaderdag’, die dit jaar ook samenviel met de dag van Eid Ul Adha, maar geen nationale vrije dag is. Indien de president  toch een boodschap had gegeven, zien wij die alsnog volgaarne en indien de president het onbewust niet heeft gedaan, dan zal een ‘sorry’ de president  dwangmatig  blijven sieren. President, verbinding is het magisch woord in de Surinaamse plurale samenleving.
  • De VHP Media Commissie, die overigens altijd heel alert en attent (pluimpje) is met dit soort zaken, heeft ook geen woord over Eid Ul Adha gerept. Nu wil het storend dwingend toeval dat de huidige president van de republiek Suriname ook  de huidige voorzitter is van de VHP.
  • De ABOP, NDP en NPS zijn de enige politieke partijen die  in verband met Eid Ul Adha 2024 een Eid Ul Adha boodschap hebben gegeven. Het zijn overigens ook deze 2 partijen (de NPS in mindere mate) die in De Nationale Assemblee de kant van de moslims c.q. oprechtheid hadden gekozen in de kwestie Israel – Palestina.

Onze dank aan De Almachtige Allah (swt) die dit succes in Saramacca mogelijk heeft gemaakt en nu een fundament heeft gelegd van inclusie in de Islam in Suriname.            

Fi Sabilallah Stg. AL UMMAH UNITED                                                                                     Islamic Community Development Foundation Suriname (ICDFS)

N. Walie Taus

error: Kopiëren mag niet!