Suriname moet haast maken met 20 wetten om FATF-aanbevelingen af te ronden

Gelet op de korte tijdspanne die er is om de 40 aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) uit te voeren, moet Suriname haast maken met het in plaats hebben van ongeveer 20 wetten. Het gaat voornamelijk om wetten die de integriteit en het toezicht op de financiële sector in Suriname moeten garanderen. Een aantal wetten is vanuit de Centrale Bank van Suriname samen met de relevante stakeholders al voorbereid. Die liggen nu bij verschillende ministeries en of bij de Staatsraad voor advies. Deze moeten met spoed worden behandeld. 

De wetgevingsproducten die al naar het parlement zijn doorgestuurd, moeten snel in behandeling worden genomen en goedgekeurd. Andere wetten die nog in de voorbereidingsfase liggen, dienen ook snel te worden afgehandeld. Indien de wetten niet tijdig in plaats zijn, loopt Suriname de kans een een negatief resultaat te boeken bij de eerstvolgende evaluatievergadering van de Caribbean Financial Action Task Force (CATF) eind dit jaar. 

De urgentie om de ongeveer 20 wetten spoedig en tijdig door het parlement goedgekeurd te krijgen kwam vorige week woensdag naar voren tijdens het Nationaal Compliance Congres 2024 in het Assuria Highrise gebouw.

Nieuwe wetten

De nieuwe wet Toezicht Verzekeringswezen en de wet nadere wijziging van de wet Geldtransactiekantoren zijn al aangeboden aan de Nationale Assemblee en de behandeling ervan kan elk moment plaatsvinden. Vanuit de Centrale Bank, die volgens de Bankwet belast is met de toezicht op de financiële sector, is men thans ook bezig met de afronding van de conceptwet Toezicht Betaaldienstverleners. Ook nieuw wordt de wet Toezicht Virtuele Activa Dienstverleners. Er komen ook wijzigingen in de wet Toezicht Kapitaalmarkt.

Beoordeling door het CATF van het eerste Nationaal Risico Analyse rapport (NRA-rapport) in 2021 heeft erin geresulteerd dat Suriname een 40-tal aanbevelingen moet implementeren. Suriname is op basis van de CATF beoordeling in 2021 geplaatst in de “Enhance Follow-up” categorie, hetgeen betekent dat Suriname onder verscherpt toezicht van FATF staat. Suriname is nu met het Amerikaans Adviesbureau Kroll  bezig met het tweede NRA-rapport.

In het kader van de implementatie van de CATF-aanbevelingen heeft Suriname in 2022 goedgekeurd de wet Anti-Money Laundering en bestrijding Terrorisme Fianciering, en in 2023 gewijzigd de wet Toezicht Bank- en Kredietwezen. Van de 40 CATF-aanbevelingen zijn nu 14 uitgevoerd, en er wordt gewerkt aan de resterende 26. De 20 wetten die binnenkort in plaats moeten zijn, behoren tot de 26 resterende aanbevelingen.

error: Kopiëren mag niet!