Waarheid

Tijdens de verkiezingscampagnes in 2020 hebben alle politieke partijen geroepen dat het land failliet is en het volk gewaarschuwd voor de gevolgen: ”We zullen nog vele generaties de prijs hiervoor moeten betalen.” Er konden niet eens salarissen worden uitbetaald.  Het volk liet alle waarschuwingen langs zich heen glijden, de realiteit drong niet echt tot het volk door.

Santokhi weigerde echter om het volk over te leveren aan een leven zonder maandinkomen. Hij heeft zich ervoor ingezet om de mensen toch elke maand van een salaris te voorzien. De banken die hadden geweigerd om Bouterse geld te lenen, hebben hem wel het geld geleend. Deze goedbedoelde daad van Santokhi bleek achteraf een grote fout, daar het volk hierdoor nooit aan de lijve heeft kunnen ervaren wat het betekent om te leven in een failliet land zonder maandinkomen.

De zittende regering heeft sinds haar aantreden geprobeerd verlichting te brengen in deze crisissituatie. Er werden  noodzakelijke zware maatregelen genomen, die gestructureerd werden opgevangen door sociale vangnetten zodat dit volk nooit echt in het diepe is gegooid. Hierdoor wist en weet dit volk niet wat echte pina is. Nog steeds wilt het volk deze inspanningen niet zien, niet toegeven en vooral niet waarderen en blijft ‘t alsmaar roepen: “We`pina.”

Mensen zien wat ze willen zien en wat mensen willen zien komt nooit overeen met de realiteit. Men ziet dan dingen over het hoofd die toch duidelijk aanwezig zijn of krijgt zelfs last van tunnelvisie wanneer men een bepaald doel voor ogen heeft. Men ziet de dingen die duidelijk binnen hun gezichtsveld vallen niet, zonder dat men daar een duidelijke reden voor kan aanwijzen. Men wordt beïnvloed door allerlei emoties. Bijvoorbeeld, als men zich voorneemt om  de inzet van Santokhi niet te zien, dan wordt men ook blind voor al zijn positieve handelingen. Als men zichzelf dwingt om alleen gefocust te blijven op zijn missers, dan worden alleen de missers gezien. De conclusie is: mensen zijn geneigd te zien wat ze hopen te zien, in plaats van wat ze liever niet zien. Ze horen ook de negatieve woorden die ze graag willen horen eerder dan de positieve woorden die ze liever niet horen. Dit is een onbewust proces, dus mensen geloven daadwerkelijk dat ze eerlijk zijn over wat ze zeggen te zien. Daarom wordt over eenzelfde situatie zo verschillend geoordeeld.                                                                                                        

Kijken is zien. Maar wat zien we? We nemen waar en geven daar betekenis aan. Dit proces voltrekt zich bijna volautomatisch. We worden gevormd door onze omstandigheden. Een context van omgevingsfactoren die we bewust en onbewust absorberen. De betekenis die wij geven aan dat wat wij zien, zegt dus in de eerste plaats iets over ons en niet zozeer iets over wat wij waarnemen. Wat wij waarnemen is een waarheid. Maar het is onze waarheid. Niet dé waarheid. Die manier van kijken, luisteren en interpreteren is een keuze. Een keuze die voor iedereen is weggelegd. Wie deze keuzevrijheid ontkent, ontkent zichzelf. Je kunt kiezen! Zoals je er ook voor kunt kiezen om jouw waarheid als dé waarheid aan de ander op te dringen of op te eisen.

Dus we zien de dingen niet zoals ze zijn. We zien ze zoals wij zijn. En dat is niet per definitie hetzelfde als dé waarheid. Iemand proberen te overtuigen van jouw waarheid heeft dus totaal geen zin dus bespaar je de moeite, energie en vooral de frustratie. De waarheid die we moeten begrijpen, is onveranderlijk of we er nu in geloven of niet.  Dus de gerealiseerde projecten en resultaten van deze regering zijn de waarheid. Zij die het willen zien, zien het ook echt. Maar zij die weigeren om het te zien, zullen het niet zien en nog minder toegeven, al knuppel je ze dood.                                                                 

Als de ene groep, roept dat Santokhi veel goed heeft gedaan voor het land en de andere groep roept dat Santokhi niets heeft gedaan, kan er chaos ontstaan. Veel van deze tegengestelde uitlatingen worden in de samenleving gelanceerd of op sociale media geplaatst en vooral in apps naar elkaar gestuurd en het arme volk weet niet meer wat waar en niet waar is. 

Dat je ziende blind bent en de waarheid niet wilt zien, betekent niet dat het niet bestaat. De waarheid betekent eigenlijk wat er in het verleden gebeurd is en wat er nu echt gebeurt. Je hoeft de waarheid niet aan anderen maar slechts aan jezelf toe te geven, dat kan bevrijdend werken. Leer om eerlijk te zijn tegen jezelf.  Want als je een blinde vlek hebt voor je innerlijk wereld, dan werkt deze zelfde blinde vlek ook als een blinde vlek naar de buitenwereld. 

Beste mensen waarheid is altijd een eerste vereiste voor vrijheid en als we blijven vasthouden aan louter gehoorde meningen en overtuigingen gebaseerd op persoonlijke waarheden, zal er alleen chaos worden gecreëerd. 

“You have the choice to face up to the truth and rise above it.”

Josta Vaseur                    

error: Kopiëren mag niet!