Voedingsmiddelen die waarschijnlijk kunnen leiden tot voedselvergiftiging 

Het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen kan het risico op voedselvergiftiging aanzienlijk verhogen. Spruitjes bijvoorbeeld, zoals klaver en alfalfa, hebben sinds 2006 jaarlijks uitbraken van voedselvergiftiging veroorzaakt in meerdere staten in de VS. Rauwe of lichtgekookte spruitjes bevorderen de groei van salmonella, listeria en E. coli. Het is veiliger om spruitjes te koken voordat u ze eet, aangezien wassen de ziektekiemen niet doodt.

Rauwe melk is ook een grote boosdoener. Het is een van de gevaarlijkste bronnen van door voedsel overgedragen ziekten en is in sommige staten zelfs illegaal. Deze melk, die niet gepasteuriseerd is, kan bacteriën zoals E. coli, listeria, campylobacter en salmonella bevatten. Deze kunnen ernstige ziektes veroorzaken zoals het Guillain-Barré-syndroom, wat tot verlamming kan leiden.

Eieren besmet met salmonella veroorzaken jaarlijks 79.000 gevallen van voedselvergiftiging in de VS en 30 sterfgevallen. Bacteriën kunnen eieren infecteren via de poep van pluimvee. Bewaar eieren onder 40 graden Fahrenheit en gebruik voor recepten met rauwe eieren altijd gepasteuriseerde eieren.

Bloem lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar rauwe bloem kan besmet raken met E. coli tijdens het oogsten en malen. Het eten van rauw koekjesdeeg of cakebeslag kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Ook in zakken verpakte sla is een belangrijke bron van voedselvergiftiging. Salmonella en andere bacteriën kunnen worden overgedragen via vervuild irrigatiewater, grond of menselijke handen.

Kip, Amerika’s populairste vlees, kan ziekteverwekkers zoals Campylobacter en Salmonella bevatten. Koken op de juiste temperatuur doodt de bacteriën. Voorgesneden meloen kan ook gevaarlijk zijn omdat het gemakkelijk ziektekiemen kan doorgeven. Bewaar voorgesneden fruit altijd in de koelkast.

Verse oesters kunnen virussen en bacteriën uit kustwateren opvangen, wat kan leiden tot vibriose en norovirusinfecties. Het genieten van oesters is alleen veilig als ze gekookt worden. Zachte kazen gemaakt van rauwe melk, zoals queso fresco en brie, hebben een verhoogd risico op listeria die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Gehakt kan E. coli bevatten wat ernstige uitbraken van voedselvergiftiging heeft veroorzaakt, zoals de bekende uitbraak in de jaren negentig door onvoldoende verhitte hamburgers. Zorg ervoor dat rundergehakt en varkensvlees tot 160 graden Fahrenheit worden gekookt. Zelfs hotdogs, hoewel voorgekookt, kunnen listeria oppikken en moeten goed worden verwarmd voordat ze worden geconsumeerd.

Naast de genoemde voedingsmiddelen is het belangrijk om altijd veilige voedselbereidingspraktijken te volgen om voedselvergiftiging te voorkomen.

error: Kopiëren mag niet!