Up to You Foundation: “Stoppen met schoonmaken zonder verandering!”

Afgelopen zondag pakte Up to You Foundation de Marowijnestraat bij de Algemene Middelbare School (AMS) in Paramaribo aan tijdens hun 10e schoonmaakactie. Ondanks de kleine groep van 17 toegewijde vrijwilligers, vulden ze in twee uur tijd maar liefst 30 zakken met afval. Het verzamelde afval bestond voornamelijk uit klein plastic, zoals broodzakken, verpakkingsmaterialen, flessen en chipszakken. De schoonmaakactie was een succesvolle samenwerking tussen de vrijwilligers van de stichting en 2K Agency.

Minimale impact opruimdagen

Up to You Foundation zet zich al een jaar in voor een schoner Suriname. Door middel van regelmatige schoonmaakacties en bewustwordingscampagnes wil de stichting een gedragsverandering teweegbrengen en mensen aanmoedigen om hun afval op een verantwoorde manier te verwerken. Als stichting voeren zij consistent twee grote projecten uit, namelijk educatieve sessies op lagere scholen en opruimdagen. 

De organisatie heeft echter gemerkt dat de impact van de opruimdagen minimaal is. Daarom hebben ze besloten een stap terug te nemen om te evalueren hoe deze inspanningen effectiever kunnen worden gemaakt, geeft de oprichtster van de stichting, Hadassah van der Jagt, aan in een reactie.

Echte verandering teweeg te brengen is hoogste prioriteit 

“Het is belangrijk om verandering ook wel te zien en gedragsverandering teweeg te brengen over afvalbeheer binnen de Surinaamse samenleving”, zei Hadassah. Om dit doel optimaal te bereiken, willen ze als stichting meerdere stakeholders betrekken bij de ontwikkeling van een effectievere strategie om ook te monitoren en data te verzamelen van wat wel werkt en wat niet. 

Niet stoppen, maar evalueren

“We kunnen niet blijven schoonmaken en de volgende dag is het weer vuil”, benadrukte ze. Dit jaar beperken ze hun deelname tot de World Cleanup Day op 21 september, waarbij ze meerdere locaties op één dag zullen aanpakken. Verder organiseren ze dit jaar geen eigen opruimdagen meer en zullen ze volgend jaar met een vernieuwde en effectievere aanpak hervatten. Tenslotte geeft Hadassah aan: “We gaan niet stoppen, we gaan evalueren hoe we een beter Suriname kunnen creëren.”

SD

error: Kopiëren mag niet!