E-paspoorten eerste concrete stap richting visumvrij reizen EU

Directeur Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat binnenkort een overeenkomst wordt gesloten voor e-paspoorten. Het raadsvoorstel met betrekking tot de goedkeuring voor een overeenkomst met het bedrijf is binnen en later deze maand zal de ondertekening plaatsvinden. 

Deze stap die na lange voorbereidingen komt is de eerste concrete stap in het lange proces om visumvrij reizen naar Europa voor Surinamers te bewerkstelligen. Suriname heeft nog genoeg huiswerk om inderdaad visumvrij te kunnen reizen naar het Schengengebied. 

Beveiliging 

Eskak gaf aan dat “na de ondertekening de eerste e-paspoorten in december al in Suriname zullen zijn”. De e-paspoorten zijn volgens hem beter beveiligd, omdat daarin heel wat veiligheidsfuncties zijn aangebracht. De biometrische gegevens van de persoon, de houder van het paspoort, zijn daar ook terug te herleiden naar een digitaal bestaan. Bovendien zijn de e-paspoorten veel moeilijker te vervalsen, omdat er heel wat veiligheidskleppen in zo’n paspoort zijn ingebouwd. Ten aanzien van het visumvrij reizen naar Nederland wordt de indruk vaak gewekt alsof het ligt aan de Europeanen bij de Europese Unie (EU), maar feit is dat het werk in Suriname bij lange na niet voldoende is. 

Voorwaarden

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) gaf al aan dat de invoering van het biometrisch paspoort een belangrijke voorwaarde is waaraan nog niet voldaan is. Met de aankondiging van Eskak is er wat licht in de tunnel. Echter is het aantal visum afwijzingen vanuit Suriname nog erg hoog. Het staat boven de norm van de EU. Nederlandse visumafwijzingen dragen daarbij in hoge mate bij.

Ook ontbreekt een terug- en overnameovereenkomst voor het terugnemen van Surinamers die illegaal in Europa zitten. De EU wil ook inzage van personen die diplomatieke- en dienstpaspoorten krijgen en dat ontbreekt ook nog.  Surinamers kunnen momenteel naar 81 bestemmingen reizen zonder een visum. Dat zijn vooral bestemmingen in de Caricom, Zuid Amerika en andere kleine landen.  

error: Kopiëren mag niet!