De Amerikaanse president Joe Biden heeft Kenia aangewezen als een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten, volgens een memorandum gepubliceerd door het Witte Huis.

“Door het gezag dat mij als president is toegekend door de grondwet en de wetten van de Verenigde Staten van Amerika, inclusief sectie 517 van de Foreign Assistance Act van 1961, zoals gewijzigd… wijs ik hierbij Kenia aan als een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten. Staten”, aldus het memorandum.

In mei kondigde Biden zijn voornemen aan om Kenia aan te wijzen als een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot tijdens het bezoek van de Keniaanse president William Ruto aan Washington.

In april kondigden de VS de terugtrekking van troepen uit Tsjaad en Niger aan, op verzoek van de regeringen.

Volgens een door Associated Press geciteerde Pentagon-bron zullen de VS zich moeten aanpassen aan het standpunt van de Afrikaanse landen “en geen externe westerse idealen opleggen”.

Tsjaad stond van 1900 tot 1960 onder Frans koloniaal bestuur. Nadat de Sahel-natie onafhankelijk werd, bleef Frankrijk zich in zijn interne aangelegenheden bemoeien. De VS zijn na de NAVO-invasie van Libië in 2011 begonnen met het vergroten van hun militaire aanwezigheid in Tsjaad en elders in Afrika. Noch de Franse, noch de Amerikaanse troepen zijn er echter in geslaagd de terroristische dreiging in de Sahel te verminderen, waardoor regionale regeringen hun inzet in twijfel trekken.

De militaire terugtrekking uit Niger begon in maart nadat een Nigerese militaire woordvoerder zei dat de overgangsregering van het land, die in juli 2023 aan de macht kwam, het militaire akkoord met de VS met onmiddellijke ingang had opgezegd, daarbij verwijzend naar de belangen van het Nigerese volk.

error: Kopiëren mag niet!