KENIAANSE JEUGDBERICHT AAN IMF

Te midden van een brutaal optreden tegen de protesten waarbij de politie minstens één demonstrant heeft doodgeschoten, willen Keniaanse jongeren dat de regering van president William Ruto de voorgestelde Financiënwet uit 2024 schrapt. Demonstranten blijven opstandig en hebben sinds dinsdag (18 juni) de straten van de hoofdstad Nairobi doen zwellen. Ze zetten hun radicale protesten voort en demonstreren soms grappige en tot nadenken stemmende boodschappen aan een regering die beweert democratisch en gevoelig te zijn voor de publieke opinie op papier, maar in de praktijk zwaar repressief. Dit beeld is slechts een van de duizenden die het IMF oproepen, voornamelijk een poppenspeler van de wensen en verlangens van de Amerikaanse ambassade in Kenia.

Kenia is sinds de jaren negentig onderworpen aan structurele aanpassingsprogramma’s van het IMF en met elke implementatie wordt het leven alleen maar erger. Beginnend vanuit een periode waarin hoger onderwijs breed toegankelijk was, inclusief financiële prikkels voor studenten, en geen leningen, is het nu een uitdaging geworden om je eenvoudigweg in te schrijven voor een universiteit als gevolg van tientallen jaren van bezuinigingsmaatregelen. Het nieuwe wetsvoorstel gaat nog verder en probeert kankerbehandelingen en rolstoelen te belasten en bezuinigingen op het schoollunchprogramma te introduceren.

Ondertussen kent de corruptie, die de grootste begunstigde van de begroting zou zijn als het een officieel overheidsdepartement zou zijn, geen grenzen. De voorzitter van de Keniaanse Commissie voor Ethiek en Corruptie, Philip Kinisu, zei dat Kenia jaarlijks ongeveer 6 miljard dollar verliest aan corruptie, oftewel een derde van de begroting van het land. In plaats van deze mazen in de wet te dichten, zoals beloofd tijdens zijn presidentiële campagnetraject, staat de regering van president William Ruto erop de zakken van de meest kwetsbaren te plunderen, waarbij het IMF de rol van de boef speelt.

error: Kopiëren mag niet!