Verkiezingskwesties doen de NAVO en de EU opschudden

DOOR DUNCAN MIL
30 juni 2024 – 7 juli 2024 – Frankrijk racet richting snelle verkiezingen voor de Nationale Assemblee, waar de extreemrechtse National Rally en het verenigde linkse Nieuwe Volksfront in de peilingen stemmen, vooruitlopend op de Renaissance van president Macron.

Macron’s centristische alliantie, Ensemble, wordt minder dan twee weken voor de eerste verkiezingsronde geconfronteerd met een electorale nederlaag, waartoe Macron opriep als reactie op de extreemrechtse nederlaag van zijn Renaissance-partij in de Europese peilingen.

Volgens een recente IFOP-enquête zal de centristische alliantie van Macron op 30 juni naar verwachting een derde plaats veiligstellen, met een tweede verkiezingsronde op 7 juli. De extreemrechtse National Rally (RN) en het linkse New Popular Front Verwacht wordt dat het bondgenootschap het voortouw zal nemen en mogelijk het politieke landschap van Frankrijk en zijn relatie met de EU en de NAVO zal veranderen.

Als de huidige trend zich voortzet, bestaat de mogelijkheid van een ongemakkelijk ‘samenleven’ tussen Macron en RN-leider Jordan Bardella, waarbij laatstgenoemde premier zou kunnen worden.

Bij samenwonen bepaalt de grondwet dat de premier leiding geeft aan het optreden van de regering en zorgt voor de uitvoering van wetten. Tegelijkertijd is de president opperbevelhebber, controleert hij de nucleaire knoppen en domineert hij het buitenlands beleid.

Verwijzend naar de Russische invasie van Oekraïne tijdens een bezoek aan de Eurosatory-defensieshow buiten Parijs op woensdag (19 juni), zei Bardella dat “Frankrijk het militaire commando van de NAVO niet mag verlaten terwijl we in oorlog zijn, omdat dit de verantwoordelijkheid van Frankrijk op het Europese toneel aanzienlijk zou verzwakken. ”

error: Kopiëren mag niet!