Onderwijs-ministerie start Herkansings- en Extra Aandachtscholen om leerachterstanden weg te werken

Om de leerachterstanden onder leerlingen in het basisonderwijs weg te werken start het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) in de komende “grote” schoolvakantie Herkansings- en Extra Aandachtsscholen. De Herkansingsscholen zijn bedoeld voor leerlingen die nog net de eindstreep niet hebben behaald. In de vakantie krijgen zij lessen verzorgd, waarna zij een herkansingstoets maken om alsnog het volgend leerjaar te behalen. Er zullen lessen verzorgd worden in de vakken Reken en Taal.

De Extra Aandachtsscholen zijn voor leerlingen die een achterstand van meer dan een leerjaar hebben. Leerlingen krijgen de kans om hiaten uit vorige leerjaren aan te pakken. Er wordt lesgegeven in Taal, Lezen, Schrijven en Rekenen. Op de Extra Ambachtsscholen zullen leerlingen ingedeeld worden op basis van specifieke achterstanden. Zij zullen stap-voor-stap worden begeleid naar het niveau van hun klas.

SONY DSC

Onderwijs-minister Henry Ori zei woensdagavond op een belegde persconferentie na de regeringsraad vergadering, dat zijn ministerie deze twee projecten heeft ontwikkeld naar aanleiding van de resultaten van de recente peilingtoetsen. De peilingtoetsen die in maart zijn afgenomen hebben namelijk aangetoond, dat veel leerlingen de overgangsnormen niet zullen halen en dreigen te blijven zitten. 

Leerachterstanden

De opgelopen leerachterstanden bij leerlingen van de basisscholen hebben te maken met verschillende situaties die in de voorbije periodes zijn ontstaan, waardoor het onderwijsleerproces stagnatie heeft opgelopen. De Covid-pandemie is een daarvan.

De bewindsman verduidelijkt dat deelname aan de Herkansings- en Extra Aandachtsscholen vrijwillig is, maar hij doet een dringend beroep op ouders om hun kinderen te laten deelnemen. De lessen op de Herkansings- en Extra Aandachtsscholen zullen worden verzorgd door leerkrachten en begeleiders tegen een vergoeding.

De Herkansingsscholen zullen worden gehouden in de periode 19 tot en met 30 augustus. Dagelijks zullen er 2 lesblokken zijn, namelijk van 8 tot 10 uur en van 10 tot 12 uur. Het herkansingsexamen is op 2 en 3 september.

De Extra Aandachtsscholen zijn in de periode 26 augustus tot en met 20 september, telkens van 8 tot 11.30 uur. Vanaf oktober wanneer het nieuwe schooljaar weer begint, zullen de lessen op de zaterdag worden verzorgd.

Volgens minister Ori ligt het in de bedoeling dat in januari volgend jaar het verzorgen van extra lessen aan leerlingen een meer structurele vorm zal krijgen. Gedacht wordt aan opvang van leerlingen na schooltijd van 1 tot 3 uur ’s middags. Daarover zal de komende maanden meer informatie worden verstrekt.

error: Kopiëren mag niet!