Haïtiaanse Bendeleider Germine ‘Yonyon’ Joly Vraagt om Clementie bij Amerikaanse Rechter

Germine Joly, beter bekend als ‘Yonyon’, een beruchte Haïtiaanse bendeleider, heeft de Amerikaanse federale rechter John D. Bates om vergeving en clementie gevraagd voor zijn rol in wapensmokkel en het witwassen van geld. Joly, die schuldig pleitte aan aanklachten in verband met de ontvoering van Amerikaanse burgers, beschreef zijn traumatische jeugd in Haïti, vol ellende en gruweldaden, inclusief verkrachtingen en moorden.

Ondanks zijn pleidooi betwist Joly enige directe betrokkenheid bij de misdaden waarvan hij en zijn 400 Mawozo-bende worden beschuldigd, zoals gijzelingen en bloedbaden. In een brief aan rechter Bates schrijft Joly over zijn moeilijke jeugd, inclusief verlating door zijn moeder en financiële problemen. Hij stelt dat zijn strijd tegen bendes hem tot een volksheld in La Plaine maakte en dat hij door corrupte politici, zoals voormalige senator Jean-Renel Senatus, werd geviseerd en gevangengezet.

Senatus heeft echter de beschuldigingen ontkend en verklaarde dat Joly verantwoordelijk is voor veel problemen en moorden in Port-au-Prince. Senatus zei dat hij samenwerkte met de gerechtelijke politie om Joly in 2014 te arresteren vanwege de chaos die door zijn bende werd veroorzaakt.

Joly blijft beweren dat zijn criminele activiteiten het gevolg waren van onrechtvaardige opsluiting en dat hij als slachtoffer van een corrupt rechtssysteem wordt behandeld. Amerikaanse aanklagers eisen een levenslange gevangenisstraf. De rechter zal op 24 juni uitspraak doen over zijn lot.

error: Kopiëren mag niet!