De BTW en het Belasting Instituut

De implementatie van de belasting over toegevoegde waarde (BTW) blijft een essentieel onderdeel van het IMF-programma voor Suriname, gericht op het vergroten van inkomsten voor de overheid. De SEOB (Suriname Economic Oversight Board) rapporteert positieve effecten sinds de invoering in 2023, hoewel de inning en handhaving aanzienlijke verbeteringen behoeven. 

In 2023 bleef de realisatie van de begrote SRD 4.4 miljard iets achter, wat aangeeft dat verdere capaciteitsopbouw van de belastingdienst cruciaal is. Technische assistentie van regionale IMF-kantoren speelt hierbij een belangrijke rol, met focus op het aanpakken van belastingontduiking en verbetering van IT-systemen.

De Belastingdienst werkt actief aan verbeteringen, waaronder nieuwe wetsontwerpen en samenwerkingen met instanties zoals de Gaming Board en het Openbaar Ministerie. 

Online belasting indiening en betaalmogelijkheden worden ontwikkeld om het gemak voor ondernemers te vergroten. Toch blijven uitdagingen bestaan in de readiness van het Belasting Instituut, recente wetswijzigingen en de verwerking van BTW, zoals identificatienummers en terugbetaling processen.

De SEOB dringt aan op verdere capaciteitsopbouw binnen het Belasting Instituut, zelfstandiger maken van het instituut en verbetering van belastingontvangst, met name uit BTW. Deze maatregelen zijn cruciaal voor het verminderen van fiscale tekorten op lange termijn, en zullen blijvende inspanningen vergen na afloop van het IMF-programma.

error: Kopiëren mag niet!