Gezondheid: Slaap haal je nooit meer in

Slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Tijdens het slapen herstelt ons lichaam en worden afvalstoffen afgevoerd. Ook is het belangrijk voor ons mentale welzijn, aangezien slaaptekort kan leiden tot stemmingswisselingen en mentale problemen. Het is dan ook belangrijk om voldoende te slapen. Volwassenen wordt geadviseerd om 7 tot 9 uur per nacht te slapen, terwijl tieners en kinderen nog meer slaap nodig hebben. Mensen die regelmatig te weinig slapen, lopen risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en een verzwakt immuunsysteem.

Michelle B. vertelt aan de redactie Dagblad Suriname hoe ze als 22-jarige moeder het ervaart dat ze haar slaap mist: “Als jonge moeder die pas is bevallen, kan ik zeggen dat slaaptekort een enorme uitdaging is. Het begint eigenlijk al tijdens de zwangerschap, wanneer je last krijgt van slaapstoornissen door de groeiende buik en frequente trips naar de badkamer. Maar na de bevalling wordt het pas echt zwaar. De baby heeft nog geen vast slaapritme en wordt vaak wakker voor voeding, verschoningen of gewoon omdat hij of zij onrustig is. Als moeder ben je dan constant in de weer, dag en nacht. En zelfs als de baby eindelijk slaapt, lig je zelf vaak nog wakker van de vermoeidheid en de zorgen.”

“Het gebrek aan slaap heeft een enorme impact op mijn fysieke en mentale gezondheid. Ik voel me constant uitgeput, prikkelbaar en emotioneel labiel. Mijn concentratie en geheugen zijn ook aangetast, waardoor ik moeite heb om simpele taken uit te voeren. En de continue vermoeidheid maakt het nog moeilijker om te herstellen van de bevalling en om voor mijn baby te zorgen.”

Michelle zegt zo goed mogelijk voor zichzelf te proberen te zorgen,
door hulp te vragen aan mijn partner, familie en vrienden en door af en toe een powernap te doen wanneer de baby slaapt”. “Maar het blijft een constante strijd om voldoende rust te krijgen en om mijn energie op peil te houden. Ik weet dat het beter zal worden naarmate de baby ouder wordt en meer slaapt, maar op dit moment voelt het als een eindeloze marathon van vermoeidheid en stress.”

Slaap is dus essentieel voor een goede gezondheid.

Een veelvoorkomend misverstand is dat je slaaptekort kunt inhalen door extra lang uit te slapen in het weekend. Helaas werkt dat niet zo. Het kan wel wat helpen om een kortdurend slaaptekort aan te vullen, maar structureel te weinig slapen heeft blijvende gevolgen voor je gezondheid.

CS

error: Kopiëren mag niet!