Suriname Guyana Chamber of Commerce sluit succesvolle handelsmissie en deelname aan SEOGS 2024 af

De Suriname Guyana Chamber of Commerce (SGCC) heeft onlangs haar handelsmissie en deelname aan de Suriname Energy, Oil, and Gas Summit (SEOGS) 2024 afgerond. De hoogtepunten van de week waren:

Dag 1: Presidentiële vergadering

Het bestuur van de SGCC ontmoette president Chandrikapersad Santokhi om te praten over het vrije verkeer van goederen en diensten tussen de regio en de voortgang van de bouw van de Corantijnbrug. Deze onderwerpen zijn cruciaal voor het verbeteren van de bilaterale handelsrelaties en het bevorderen van economische groei.

Dag 2: SEOGS Openingsdag

De SGCC-booth op de SEOGS werd bezocht door belangrijke hoogwaardigheidsbekleders, waaronder minister Albert Ramdin; de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, en ambassadeur Liselle Blankendal; de ambassadeur van Suriname in Guyana. De SGCC presenteerde acht bedrijven; Optiek Ninon, Kroon Oil, RCFA Accountants en Belastingadviseurs, SOGLASS, Ardant Solutions, International SOS, Quality Deliverer, en M. Sookhai & Co.

Dag 3: SGCC Beursstand

De SGCC-beursstand werd een verzamelingspunt voor zakelijke interactie, trok veel belangstelling en genereerde veelbelovende investeringsmogelijkheden. Dit benadrukte het enorme potentieel voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Surinaamse en Guyanese bedrijven. Het evenement leverde honderden gekwalificeerde leads op voor zowel onze leden als de Kamer, waarmee het succes werd bevestigd.

Dag 4: Delegatieactiviteiten

Op de vierde dag werd de Guyanese delegatie, hartelijk ontvangen door Dr. Peter Ramsaroop, CEO van het Guyana Office for Investment (GO-Invest). De dag werd gekenmerkt door belangrijke stappen in het bevorderen van samenwerking, met verschillende Memorandums van Overeenstemming (MOU’s) die werden ondertekend. Een belangrijke MOU werd vastgesteld tussen GO-Invest en het Suriname Investment & Trade Agency (SITA), waarmee de investeringsbanden werden versterkt. Een andere MOU tussen de Suriname Guyana Chamber of Commerce (SGCC) en de Curaçao Investment and Export Promotion Agency Foundation (CINEX) verbreedt de regionale samenwerking.

Een hoogtepunt van de dag was het seminar “Guyana in Focus”, met presentaties van het SGCC-leiderschap. SGCC CEO Rahul Lildhar en voorzitter Dr. Vishnu Doerga bespraken de rol van de Kamer bij het ondersteunen van bedrijven in Suriname en Guyana en kondigden de komende International Business Conference (IBC) aan, gepland voor 15 – 17 oktober, die zal worden gehost in Guyana en ondersteund door het Guyana Office for Investment.

Vicevoorzitter de heer Derrick Klaverweide voegde waardevolle inzichten toe en deelde zijn ervaring met het succesvol uitbreiden van zijn bedrijf, Optiek Ninon, naar Guyana. Ambassadeurs Liselle Blankendal en ambassadeur Depoo gaven informatieve toespraken over de bedrijfsontwikkelingsdiensten die door hun respectievelijke ambassades worden aangeboden.

Dr. Peter Ramsaroop sprak de aanwezigen toe en schetste de investeringsmogelijkheden binnen Guyana. Hij benadrukte het initiatief “Brand Guyana”, dat zich richt op het aantrekken van directe buitenlandse investeringen in belangrijke sectoren zoals landbouw, productie en hernieuwbare energie. Dr. Ramsaroop belichtte ook het potentieel voor samenwerking in agro-verwerking en productie om bredere regionale markten te bereiken, en suggereerde specifieke mogelijkheden voor joint ventures en kennisdeling tussen Surinaamse en Guyanese bedrijven.

Na een productieve dag begon de SGCC met haar B2B-bijeenkomsten, waarbij meer dan 50 geplande bijeenkomsten werden gefaciliteerd voor bedrijven om verbinding te maken in sectoren zoals onroerend goed, toerisme, olie en gas, logistiek en productie. Deze bijeenkomsten resulteerden in het ondertekenen van Framework Distribution Agreements (FDA) tussen bedrijven, en potentiële joint ventures in de pijplijn, en de SGCC blijft zich inzetten om deze verbindingen vruchtbaar te maken.

Dag 5: Tentoonstelling en vergaderingen

De delegatie zette hun betrokkenheid voort met een laatste ronde van B2B-bijeenkomsten, waardoor verbindingen verder werden versterkt en samenwerkingsmogelijkheden werden verkend. Daarnaast ontmoette de SGCC de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) om mogelijke samenwerkingsgebieden te bespreken en manieren om de particuliere sectorontwikkeling in de regio te versterken. Er werd een MOU voorgesteld voor toekomstige samenwerking.

Dag 6: Netwerkevenement

De missie werd afgesloten met een netwerkevenement georganiseerd door de SGCC, ondersteund door ambassadeur Liselle Blankendal en ambassadeur Depoo. Het evenement bevatte ook een presentatie van Raoul Chong, directeur Handel bij het Suriname Investment & Trade Agency (SITA), over de handelsrelaties tussen Suriname en Guyana. Dit netwerkevenement bood een uitstekend platform voor afgevaardigden om verbindingen te leggen en verdere samenwerkingen te verkennen.

Voortbouwend op het succes van deze missie, plant de SGCC reeds de volgende handelsmissie, die bedrijven uit Suriname, Guyana zal zien bezoeken van 15 – 17 oktober. Deze voortdurende inspanning onderstrepen de inzet van de kamer om de economische relatie tussen onze landen te versterken.

De SGCC bedankt alle deelnemers en anderen die hebben bijgedragen aan het succes van deze missie en het bevorderen van een betere toekomst voor bedrijven in Suriname en Guyana.

Rahul Lildhar, Chief Executive Officer 

Suriname Guyana Chamber of Commerce 

error: Kopiëren mag niet!