Lage waterstand Nanniezwamp bezorgt boeren stagnatie bij inzaai

Het lage waterpeil in de Nanniezwamp in Nickerie bezorgt rijstboeren stagnatie bij de inzaai. De waterstand in de zwamp is dusdanig laag, waardoor het water niet op natuurlijke wijze, via zwaartekracht, de rijstarealen bereiken. 

Rijstboeren moeten water oppompen om hun landbouwarealen te kunnen bevloeien ten behoeve van de inzaai. Dit brengt voor de boeren extra kosten met zich mee, vanwege de brandstofkosten. Het oppompen van water naar de rijstarealen is nodig, omdat boeren niet te ver achter willen raken op de inzaaikalender.

De inzaaikalender eindigt officieel eind deze maand, maar nu al staat vast dat vele boeren daarna nog zullen kunnen inzaaien. Te laat en te ver buiten de inzaaikalender inzaaien brengt risico’s met zich mee voor ziekten en plagen aan de aanplant.

Om het irrigatiewater op natuurlijke wijze de rijstarealen in te kunnen laten moet de waterstand in de Nanniezwamp minimaal 2.20 meter zijn. Vorige week vrijdag lag de waterstand op 2.04 meter en de dag daarop 2.01 meter. Volgens boeren regent het wel, maar niet zoveel.

error: Kopiëren mag niet!