Minister Somohardjo garandeert voorzieningen offerfeest Ied-ul-Adha

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft moslimorganisaties de verzekering gegeven, dat de nodige voorzieningen aanwezig zullen zijn bij de viering van het Islamitisch offerfeest Ied-ul-Adha. Delen van de moslimgemeenschap zullen het feest zondag 16 juni vieren, terwijl een ander deel op maandag 17 juni Ied-UL-Adha zal vieren. Het verschil in data is te wijten aan meningsverschillen in het waarnemen van de nieuwe maan, waarop de Islamitische kalender is gevestigd. 

Minister Somohardjo van BiZa, waaronder religieuze aangelegenheden ressorteert, heeft zondag 16 juni als nationale feestdag aangekondigd. Het ministerie licht het besluit toe door aan te geven dat elk jaar de gebruikelijke consultaties plaatsvinden tussen het ministerie en moslimorganisaties.

Er wordt om advies gevraagd voor het vaststellen van de nationale feestdag. Er is volgens Somohardjo advies gevraagd aan de drie grote moslimorganisaties in het land; de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) en de Madjilies Moeslimien Suriname (MMS). Op basis van de meerderheid is besloten om het offerfeest op 16 juni te houden. 

Keurmeesters

Het is gebruikelijk dat landelijk moslimorganisaties locaties opgeven voor het slachten. De vergunningen hiervoor worden na inspectie verleend. Op de dag van de slachting zijn keurmeesters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij aanwezig om het vlees te keuren en zaken op een juiste wijze te doen verlopen. 

Minister Somohardjo heeft moslimorganisaties de verzekering gegeven dat ook op zondag keurmeesters aanwezig zullen zijn op de desbetreffende locaties. De bewindsman geeft aan dat het Ied-ul-Adha feest traditioneel drie dagen lang duurt. Het is een van de twee belangrijkste dagen voor de moslims. “Op deze dag leren wij over offervaardigheid, bereidheid tot offeren en gehoorzaamheid”, aldus de minister.

Het vlees van de geofferde dieren wordt verdeeld onder de behoeftigen, familie en vrienden. In Suriname worden stieren en koeien, schapen en geiten doorgaans geofferd volgens de voorschriften van de Islam. De prijzen voor runderen variëren tussen de SRD 27.500 tot ver boven de SRD 100.000.

error: Kopiëren mag niet!