De rol van bloeddonoren voor personen met Thalassemie 

Het is vandaag, vrijdag 14 juni, Wereld Bloeddonordag, een dag die jaarlijks wordt gevierd op 14 juni, de geboortedatum van Karl Landsteiner, de uitvinder van het ABO-bloedgroepsysteem. Het is uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Internationale Rode Kruis om meer mensen aan te moedigen vrijwillig bloed te doneren. 

Voor wie zijn bloeddonoren belangrijk?

Bloeddonoren spelen een belangrijke rol voor mensen met chronische ziekten zoals kanker of ernstige bloedarmoede, chirurgische patiënten, slachtoffers van ongevallen, moeders en pasgeborenen die vaak bloedtransfusies nodig hebben bij bloedverlies. 

5500 bloeddonor

Al bijna acht decennia lang biedt de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis de gemeenschap veilig bloed. Volgens de bloedbank zijn ongeveer 5500 burgers bloeddonor. Dit aantal is echter nog onvoldoende, er wordt gemikt op een donorbestand van 11.000 actieve leden.

Weinig aandacht voor Thalassemie 

In Suriname lijkt er nog weinig aandacht te zijn voor de rol van bloeddonoren voor mensen met thalassemie, een erfelijke bloedziekte waarbij het lichaam minder hemoglobine aanmaakt dan normaal. 

Jenny Towikromo leeft al 45 jaar met thalassemie. “Toen ik jonger was had ik om de twee weken bloedtransfusie nodig”, geeft zij aan in een reactie aan Dagblad Suriname. Volgens haar is de beschikbaarheid van bloeddonoren heel belangrijk. “Het komt voor dat ik plotseling een aanval krijg, waarbij mijn hemoglobine helemaal verlaagd is en ik dringend bloed nodig heb.”

“Soms duurt het vier dagen voordat ik bloed krijg”, benadrukt zij. Ze stelt dat het van het ziekenhuis afhangt. Bij elk ziekenhuis is het weer anders. “Ik word vaak opgenomen in een vast ziekenhuis, waar ik ongeveer 3 tot 4 dagen moet wachten op bloed. Ik moet dan eerst de kosten betalen alvorens er bloedtransfusie kan plaatsvinden, omdat ik getypeerd bloed gebruik. Maar, bij een ander ziekenhuis krijg ik de volgende dag al gelijk bloed, zonder enige kosten te betalen”, aldus Jenny. 

Belang donoren

Onregelmatige bloedtransfusie kan leiden tot vermoeidheid, kortademigheid en bleekheid. Siemmor Richmond-Rusland, die sinds haar geboorte ook Thalassemie heeft, heeft echter nog geen bloedtransfusie nodig gehad. Zij benadrukt wel het belang van beschikbare donoren. Een van de bloeddonoren, die anoniem wenst te blijven, zegt het volgende: “Na het doneren van bloed voelt mijn lichaam lichtjes en goed aan. Het voelt echt gezegend hoe ik een paar levens kan redden.” 

De persoon stimuleert anderen om een gezonde levensstijl te hebben en niet te vergeten om eens bloed te doneren: It feels good to give blood.

SD

error: Kopiëren mag niet!