19-jarige Surinaamse jongen al 5 jaar opgesloten in zwaarbewaakte ‘ISIS’-gevangenis in Syrië 

“We zitten gevangen vanwege onze ouders”

Deze week was op CNN een exclusieve reportage te zien van verslaggeefster Clarissa Ward die toegang had gekregen tot de Panorama gevangenis in Syrië. Er verblijven iets meer dan 40.000 mensen, ​​waar personen die banden hebben met ISIS samenleven met ontheemden. Sommigen van hen zijn zelf slachtoffer van ISIS. Ward  interviewde een aantal gedetineerden en daaronder bleek een 19-jarige Surinaamse jongen te zijn….

Slechts een keer bezoek gehad in vijf jaar

Hij zei voor de camera dat hij maar één keer eerder bezoek had gehad, jaren geleden toen hij op 14-jarige leeftijd voor het eerst in de gevangenis aankwam. Geblinddoekt en door een gemaskerde bewaker naar een kamer geleid, zei hij dat hij op een plastic stoel onder een koud TL-licht moest zitten en door Amerikaanse functionarissen werd ondervraagd.

Met 25 mede-gevangenen in eenpersoonscel

Stefan Uterloo – aldus CNN – (red. mogelijk is de achternaam Uiterloo), nu 19, vertelde hen dat hij een oom in de Verenigde Staten had, maar dat hij zich niet meer kon herinneren waar. Hij vermoedt dat ze hun interesse verloren toen ze zich realiseerden dat hij geen Amerikaan was, maar uit Suriname.

Vijf jaar later brengt Uterloo nog steeds elke dag door met 25 andere jongemannen in een eenpersoonscel in Panorama, een zwaarbewaakte gevangenis in het noordoosten van Syrië, waar CNN hem dus kon interviewen.

Panorama is gebouwd met financiering van de door de VS geleide coalitie tegen ISIS en wordt gerund door de bondgenoot van de coalitie, de Syrische Democratische Strijdkrachten of SDF, een door Koerden geleide militie. Panorama herbergt enkele van de gevaarlijkste ISIS-leden die in 2019 werden gevangengenomen na de val van het zogenaamde kalifaat van de groep dat zich op zijn hoogtepunt uitstrekte over Oost-Syrië en West-Irak.

Ook onder de bijna 4.000 mannelijke ISIS-gevangenen die volgens de SDF worden vastgehouden, bevinden zich naar schatting 600 jongens en jonge mannen die als jongens zijn vastgehouden, aldus Amnesty International. Net als Uterloo werden velen door hun ouders naar Syrië gebracht, zonder dat ze er zelf iets aan konden doen, om onder het bewind van ISIS te leven. Nu worden ze volwassen in de gevangenis. Velen hebben geen idee waarom ze worden vastgehouden of wat er met hen zal gebeuren.

“We weten niet eens waarom we altijd worden gestraft”

“Ik weet niet hoe het met de grote jongens zit”, zegt Uterloo. “Maar als je het over de kinderen hebt, en als je de waarheid wilt weten, weten we niet eens waarom we altijd worden gestraft. Het is alsof we vijf jaar in deze gevangenis zitten … We weten niet eens wat we hebben gedaan. We zitten gevangen vanwege onze ouders.”

Volgens Amnesty vertegenwoordigen de naar schatting 30.000 kinderen die momenteel in ten minste 27 detentiecentra en twee detentiekampen – Al-Hol en Al-Roj – in het noordoosten van Syrië worden vastgehouden, de hoogste concentratie kinderen die willekeurig worden vastgehouden en van hun vrijheid worden beroofd, waar ook ter wereld.

De redactie van Dagblad Suriname heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, om een reactie gevraagd op de CNN-uitzending en of hij weet van de aanwezigheid van in ieder geval de 19-jarige Surinaamse jongen in de zwaarbewaakte Panorama gevangenis in Syrië. Vooralsnog heeft de bewindsman niet gereageerd.

PK

error: Kopiëren mag niet!