Kinderen moeten vroeg leren om op hun hoede te zijn

Een kind alleen naar school, van school naar huis sturen of sturen om boodschappen te doen is een grote kans, maar er zijn vele ouders die geen keus hebben. Een alleenstaande moeder geeft tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij haar dochter van acht en zoon van zes alleen naar school stuurt en terug naar huis. Zij heeft geen ander alternatief dan dat te doen. Ze probeerde al een tijd vervoer te zoeken, maar kon dat niet vinden. Ze kan ook niet de maand financieel rondkomen. “Het gaat aan het eind om de veiligheid en daar let ik ook op”, benadrukt de moeder. 

De alleenstaande moeder geeft aan dat haar kinderen toch ver van huis op school zitten. “Ik ben verhuisd en een plek vinden bij de dichtstbijzijnde school was ook een werk. Ik heb plaats op een school gevonden, maar die is veel verder. De kinderen moeten een bus pakken. Op de terugweg pakken zij ook een bus voor de deur, op sommige dagen gaan zij niet alleen naar school, er is een buurvrouw die hen een lift geeft op haar werkdagen. Met haar heb ik een andere afspraak, dat vind ik wel leuk, ook al hebben zij en ik even een kleine ruzie, helpt zij mijn kinderen en ik die van haar. Dat vind ik heel leuk, niet alle mensen zijn zo.” 

“Maar wat het zelf naar school gaan betreft, dat geeft mij nog stress. Ik kan nu alleen volhouden tot ik in staat ben voor mijn eigen vervoer te zorgen. Hoe doe je dat nu in zo’n moeilijke tijd?”

Een jongen van negen jaar zegt, dat hij ook zelf naar school gaat en terug naar huis. Zijn ouders willen juist dat hij zijn dingen zelf leert doen. “Mijn ouders hebben beide vervoer, maar willen dat ik mijn dingen zelf moet doen. Ik moet het nu al leren”, zegt mijn vader.

“Voor mijn zusje is het niet zo makkelijk, ik ben aan de ene kant wel blij dat ik een jongen ben, want mijn zusje mag heel veel niet. Niet zelf naar school, naar huis, uit huis of niet eens alleen met haar vrienden wandelen. Ik probeer het soms te begrijpen waarom mijn ouders zo zijn, maar als zij mij kunnen vertrouwen kunnen zij haar ook vertrouwen”, aldus de jongen. 

“De mensen om je heen, dus vreemden, zijn vaak niet te vertrouwen, maar je moet niet een ieder onderschatten.”

Een vrouw op leeftijd zegt, dat zij vroeger ook alleen haar zaken moest doen toen zij jong was en ook nog zaken voor haar ouders. “Maar de tijd is veranderd, er is een heel groot verschil tussen vroeger en nu. Je hebt vaak gevallen waarbij buren zich niet eens bemoeien of zich niet druk maken, dus het is goed als een gezinsleden op elkaar letten.”

TM

error: Kopiëren mag niet!