Derde academische week DNA aangevangen met uiteenlopende discussies 

Vanaf de ochtenduren tot drie uur ‘s middags wordt deze dagen in de Nationale Assemblée (DNA) breedvoerig gediscussieerd over diverse onderwerpen. Naast de leden van de Assemblee waren vertegenwoordigers van overheidsinstanties, waaronder het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), juristen en diverse sociaal-maatschappelijke en religieuze organisaties aanwezig in verband met de derde Academische Week (AW) van DNA. 

Tot en met morgen, vrijdag 10 mei, zullen belanghebbenden praten over onder andere het Nieuw Burgerlijk Wetboek, de Nationaal Risico Analyse-wetten (NRA-wetten) en de Rekenkamer verslagen. ‘Time for change and progress’ is het thema dit jaar. 

Net als de twee voorgaande keren was Sharda Ganga van Stichting Projekta woensdag de moderator. Bij de sluiting van de discussie woensdag beaamde Ganga dat er na die dag geen reden meer is om de behandeling van het Nieuw Burgerlijk Wetboek ter hand te nemen. Ganga kreeg bijval van vicevoorzitter Dew Sharman van het parlement, die aangaf dat het hoog tijd wordt dat deze wetten onder de loep worden genomen. Hij riep DNA-leden op om de aanstaande inhoudelijke behandeling op een professionele manier te doen en emoties weg te laten. 

Issues 

“We zitten met wat issues en ik vind dat je sommige dingen niet in de traditionele vergadering kunt behandelen. Samen met mijn staf heb ik de issues uitgewerkt. Het is ook opgevallen dat leden zich in een andere sfeer dan in de openbare vergaderingen anders gedragen. Je krijgt sterke technische benaderingen in plaats van de partijpolitieke binding die ze hebben”, vertelde parlementsvoorzitter Marinus Bee, over de noodzaak en het idee achter de Academische Week, die in 2022 is ontstaan. 

De parlementsvoorzitter gaf verder aan, dat het Nieuw Burgerlijk Wetboek op agenda staat, omdat Suriname ver achter loopt op dat punt. De Surinaamse wetgeving is veelal gestoeld op de Nederlandse wetgeving die vanaf 1975 wordt gewijzigd naar de Surinaamse situatie. “We willen proberen deze wet zo snel mogelijk aan te nemen. Maar tijdens de plenaire behandeling hebben we gezien dat standpunten van leden ver uit elkaar liggen. In een Academische Week, waarin deskundigen hun inzichten over de wet aan ons kunnen presenteren, is het goed om dit mee te nemen zodat de leden de wet verder technisch kunnen behandelen”, zegt voorzitter Bee. Hij hoopt dat de standpunten van de parlementariërs na de AW niet zo ver meer van elkaar zullen liggen.

Verslagen

De Rekenkamer verslagen zijn belangrijk, omdat daarmee de controle op de regering wordt uitgeoefend. Voorzitter Bee zegt dat naar zijn inziens het verslag, nadat die is gedeeld met de leden, niet echt wordt gelezen en besproken. Daarom is de Rekenkamer uitgenodigd om het verslag te presenteren aan de volksvertegenwoordigers.

“Laat de discussie plaatsvinden zodat leden kennis kunnen nemen van de inhoud van de verslagen. Waar we naartoe willen gaan is om de verslagen in de toekomst in het openbaar te behandelen zodat de regering gelijk verantwoording kan afleggen ten overstaan van de samenleving”.

error: Kopiëren mag niet!