World Press Freedom Index 2024: journalistiek onder politieke druk

Op mondiaal niveau is één ding duidelijk: de persvrijheid wordt bedreigd door juist de mensen die er garant voor zouden moeten staan: de politieke autoriteiten.

Van de vijf indicatoren waaruit de landenscore bestaat, is de politieke indicator degene die in 2024 het meest daalt, met een totale daling van 7,6 punten. Dit is wat deze nieuwe editie van de World Press Freedom Index, opgesteld door Reporters Without Borders (RSF), onthult.

Een groeiend aantal regeringen en politieke autoriteiten vervullen hun rol niet als waarborg voor een voorbeeldig raamwerk voor de uitoefening van de journalistiek en voor het recht van het publiek op betrouwbare, onafhankelijke en plurale informatie.

RSF constateert een zorgwekkende verslechtering van de steun en het respect voor de autonomie van de media en een toename van de druk die wordt uitgeoefend door de staat of andere politieke actoren.

Hoewel 2024 het grootste verkiezingsjaar in de wereldgeschiedenis is, werden in 2023 ook beslissende verkiezingen gehouden, vooral in Latijns-Amerika, met het aan de macht komen van zogenaamde roofdieren van de persvrijheid en pluralistische informatie, zoals Javier Milei in Argentinië die in een zorgwekkende symbolische daad het grootste persbureau van het land heeft gesloten.

error: Kopiëren mag niet!