Suriname sprongen vooruit in Wereld Persvrijheid Index 2024 

Met plek 28 in de wereld bezet Suriname hoogste plek in Zuid-Amerika 

Suriname is met sprongen vooruit gegaan op de ranglijst van de 2024 World Press Freedom Index oftewel de Wereld Persvrijheid Index 2024. Suriname staat nu op plek 28 van 180 landen met een score van 76.11. Vorig jaar stond Suriname nog op plaats 48 met een score van 70,62. In de regio is Suriname een van de best presterende landen. In Zuid-Amerika heeft Suriname de hoogste ranking. Caricom-landen Jamaica en Trinidad en Tobago doen het iets beter met respectievelijk plek 24 en 25. 

Uitgever van de lijst RSF (Reporters Sans Frontières, Verslaggevers Zonder Grenzen), stelt dat met weinig aanvallen op journalisten en een gevarieerd medialandschap Suriname goed scoort op het gebied van de vrijheid van informatie.

Medialandschap

In het rapport stelt RSF dat “het media panorama in Suriname meervoudig is. Suriname is een parlementaire republiek waarvan de Nationale Assemblee, bestaande uit 51 leden, gekozen voor een termijn van vijf jaar, de president kiest die tevens het hoofd van de regering is”.

“De Grondwet van Suriname garandeert de persvrijheid. Een zeer strenge Lasterwet voorziet echter in straffen variërend van één tot zeven jaar gevangenisstraf voor “openbare uiting van haat” jegens de regering. Suriname is een klein land waarvan de economie gebaseerd is op de winningsindustrie en dat sterk afhankelijk is van de buitenlandse handel. De mijnbouwsector is goed voor ruim een ​​derde van het bbp en de overheidsinkomsten. De pers en journalisten lijden onder een gebrek aan opleiding en middelen. Als enige Nederlandstalige land op het continent bleef het lange tijd geïsoleerd op het regionale politieke toneel vanwege zijn cultuur, maar ook vanwege zijn geografische isolement en zijn politieke oriëntaties aan het einde van de Koude Oorlog.  De pers publiceert regelmatig onderzoeken waarin kritiek wordt geuit op de regering, waarbij soms druk en intimidatie van de autoriteiten tegen journalisten wordt uitgelokt en zelfcensuur ontstaat.”

error: Kopiëren mag niet!