Beroep onder de loep: nagelstyliste/ kapster – “Je hebt iets nodig om je goed te laten voelen en dat begint bij het uiterlijk”

“Jezelf verwennen is ook een belangrijk onderdeel van het leven”, zegt Sameera in gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname. Zij is een kleine onderneemster en geeft aan dat wat zij doet ook belangrijk is. “Ik had niet gekozen om nagels en haar te doen. Je weet wanneer je jong bent, dan zie je het leven anders, maar toen ik op de MULO-school zat veranderde alles”, aldus Sameera. 

“Van jongs af mocht ik geen make-up op doen en ook geen korte kleding aan trekken. Ik was meer bekend als oma van de school, maar dat veranderde toen ik op de MULO-school kwam. Ik kreeg plotseling een passie voor nagels en haar doen. Het begon eerst met het uitproberen bij vriendinnen en daarna vreemdelingen, nu ben ik al meer dan vijftien jaar bezig met wat ik doe. Het was in het begin moeilijk, maar elke ondernemer gaat een moeilijke tijd krijgen, maar dat moet je niet afschrikken.”

Sameera geeft aan dat het voor een vrouw of man heel belangrijk is om het lichaam, en het belangrijkste jezelf, te onderhouden. “Werk of situatie moet de schuld niet dragen dat je er niet goed uitziet. Je hebt iets nodig om je op te peppen of je goed te laten voelen over jezelf en het begint bij het uiterlijk. Mijn hobby, mijn bron van inkomsten, heeft zijn leuke kanten en minder leuke kanten. Je ontmoet in mijn vak ook verschillende soorten klanten, maar dat verandert ook door je eigen gedrag naar de klant toe. Ben je vriendelijk dan ga je hetzelfde terug krijgen, maar ben je gestrest dan kan je dat ook verwachten”, aldus Sameera. 

“Bij mij kan men voor het aanbrengen van nagels en haar doen in een mooi model zetten. In mijn vak heb je ook heel wat belangrijke zaken nodig en daarnaast heb je ook spullen die je apart moet hebben. Niet iedereen kan tegen alles en daarom moet je ook goed communiceren. De spullen zijn inmiddels ook duur geworden, maar ik probeer het toch te laten werken. Als je ondernemer bent ga je naar veel opties kijken en onderzoeken om je zaak nog draaiende te houden, dus ik probeer er het beste van te maken. Een druk schema heb ik vaak, want dan heb ik binnen een dag twee tot drie klanten voor nagels en een voor haar. Ik ben er alleen, dus veel klanten kan ik niet hebben op een dag. Hygiëne  ook van belang, ik moet mezelf en mijn klanten ook beschermen. Als ik ziek word, verdien ik die dagen niet, dus ik ben altijd  op mijn hoede.”

Het werk is minder leuk voor Sameera wanneer haar klanten met haar  afspreken of herhaaldelijk hun nagels of haar willen laten doen zonder op dat moment te betalen. “Ik begrijp als het niet gaat en je wil er mooi uitzien, maar doe tenminste de helft van de betaling. Ik ben ook open en eerlijk en heb die afspraak ook met mijn klanten, maar voor de rest gaat het heel makkelijk”, benadrukt Sameera. 

“Tijdens het werk babbel ik graag en laat mijn klant ook lekker genieten van een drankje, wijn, water of iets kouds.  Daarnaast zijn mijn klanten ook tevreden, en dat doet mij heel goed. In het leven ga je veel concurrentie hebben, maar dat moet je niet afschrikken, een ieder heeft zijn kwaal. En dat is vaak het gedeelte dat klanten aantrekt, dus geef niet op als je van plan bent je dromen te realiseren en iets te starten. De tijd gaat misschien moeilijk blijven, maar dat moet juist ook een uitdaging zijn voor jezelf. Om te zien wat je in staat bent te doen en te verdragen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!