Wereldwijd viering World Press Freedom Day

World Press Freedom Day markeert 3 mei het cruciale belang van vrije journalistiek en persvrijheid wereldwijd. Door de Verenigde Naties erkend, dient deze dag ter promotie van de principes van mediavrijheid, het herdenken van journalisten die hun leven verloren in hun beroep, en het aankaarten van de huidige uitdagingen voor persvrijheid in vele landen.

Het thema van dit jaar richt zich op het tegengaan van desinformatie en het handhaven van de integriteit van het journalistieke beroep. 

De vrije stroom van accurate informatie, ideeën en meningen, inclusief afwijkende opvattingen, is essentieel voor transparant, responsief en inclusief bestuur. Journalisten staan in hun zoektocht naar de waarheid voor ongekende gevaren, enkel door hun werk uit te voeren.

In 2023 werden meer journalisten vermoord dan in welk recent jaar dan ook. Autoritaire regeringen en niet-statelijke actoren blijven desinformatie en propaganda gebruiken om maatschappelijke discussies te ondermijnen en de inspanningen van journalisten om het publiek te informeren, overheden ter verantwoording te roepen en de waarheid aan het licht te brengen, te belemmeren. Regeringen die bang zijn voor waarheidsgetrouwe verslaggeving hebben aangetoond bereid te zijn individuele journalisten te richten, inclusief door misbruik van commerciële spionagesoftware en andere surveillancetechnologieën.

Over de hele wereld worden evenementen georganiseerd om het bewustzijn te vergroten en solidariteit te tonen met de strijd voor een onbelemmerde en onpartijdige pers.

error: Kopiëren mag niet!