Amar Dihal (72) ontvangt zijn 8e dan Taekwondo diploma

Amar Dihal, 72, ontving vorige maand via de Internationale Taekwondo Federatie (ITF) zijn 8e dan Taekwondo diploma. Hiermee heeft Dihal zich gevoegd bij een select gezelschap van Taekwondoka’s, die beschikken over deze graduatie. Achtste danners zijn op de vingers van één hand te tellen.

De achtste dan is een promotie en gebeurt op voordracht van een daartoe bevoegde instantie of persoon, die de eerste  controle doet of de betrokken persoon aan de voorwaarden voldoet. Hierna volgt een voordracht, aanvraag bij de ITF, die dan de beslissing neemt.

ITF wordt in Europa vertegenwoordigt door ITF Headquaters Nederland in de persoon van de Peter Sanders (9e dan Taekwondo, 8e dan Hapkido ), hij doet de voordrachten.

Dihal begon zijn Taekwondo carrière in 1973 bij Eric Lee aan de Mgr. Wulfinghstraat in Paramaribo; de toenmalige trainingsmethoden waren niet mals, maar dat was juist de uitdaging voor hem. 

Dihal: “Tweemaal per week moest ik helemaal vanaf de Vierde Rijweg naar de stad, de verbindingen waren niet ideaal: wachten op de bus bij een bepaalde halte en hopen dat hij er aan komt, dan hier instappen, dan daar uitstappen, dan weer een stuk lopen en dat visa versa in de vooravond.” 

“In 1975 deed ik als blauwe bander met plezier mee aan de eerste Surinaamse sparring kampioenschappen in de Ismay van Wilgen Sporthal. Later dat jaar moest ik naar Nederland voor studiedoeleinden en moest ik mijn sport helaas onderbreken. Taekwondo was in Nederland nog niet echt georganiseerd, pas in 1979 werd een bond opgericht, maar ik was toen allang weer naar Suriname vertrokken. In oktober 1982 heb ik Suriname halsoverkop moeten verlaten en ben sindsdien in Nederland met enige tegenzin blijven wonen.”

“Ik begon medio jaren tachtig van de vorige eeuw weer met Taekwondo, vanaf de witte band en was ondertussen 36 jaar. Ik waagde het erop, wist niet of ik het nog kon. Ondertussen ben ik hoofdtrainer van mijn eigen sportvereniging Pusaka (in Den Haag) sinds 1992, danexaminator sinds 1995, scheidsrechter, WTF jury, breedtesport coördinator District West, lid van het CHD, College Hogere Dangraadhouders geweest, heb diverse kampioenen en kampioenschappen op mijn naam. Heb diverse keren workshops stijl verzorgd in Suriname met medewerking van de Surinaamse Taekwondo Associatie, wat in 2010 resulteerde in een heuse nationale stijlkampioenschap: zie voor beelden op Youtube ‘Suriname maakt kennis met stijltaekwondo’. Het was voor mij een emotionele weerzien met sabum Eric Lee en Rolador.”

“Door de gemeente word ik vaker gevraagd voor het verzorgen van demonstraties en workshops, zoals de Stadspelen in september en de Vechtsportgala in december vorig jaar; ik ben nog steeds met succes bezig met stijlwedstrijden en dit alles is meegenomen, meegewogen voor de toekenning van de 8e dan.”

Met het behalen van de achtste dan is Dihal gerechtigd danexamens af te nemen, over de hele wereld; zonder tussenkomst van een bond. Vanaf de eerste tot en met de zevende dan kan hij sporters voordragen voor een graduatie. 

Dihal is te bereiken via [email protected] , www.pusaka.nl

error: Kopiëren mag niet!