Milieubewustzijn: Een luxe of noodzaak?

Ondanks dat Suriname wordt gerekend tot een van de groenste landen qua bossen, blijkt de samenleving nog lang niet milieubewust. De goudsector zorgt voor een aanzienlijke ravage in het binnenland, terwijl burgers in de kustvlakte worstelen met inflatie en de stress van alledag. In deze context lijkt milieubewustzijn meer een luxe dan een prioriteit, vergeleken met de hoogontwikkelde landen.

Dit contrast wordt scherper wanneer gekeken wordt naar het duurzaamheidsonderzoek van Blue Yonder, waaruit blijkt dat Amerikaanse consumenten duurzaamheid steeds belangrijker vinden en zelfs bereid zijn meer te betalen voor duurzame producten. Zo’n 78% van de Amerikaanse consumenten beschouwt duurzaamheid als een cruciaal criterium bij hun aankopen. Vooral Generatie Z en Millennials tonen zich bereid tot concessies zoals het kiezen voor groenere verzendopties en het accepteren van langere levertijden in ruil voor milieuvriendelijke alternatieven.

In ons land staat het milieubewustzijn echter nog in de kinderschoenen, en de urgentie om hierin verandering te brengen wordt nog niet breed gedragen. De resultaten uit dergelijke onderzoeken onderstrepen het potentieel van milieubewustzijn als een krachtige drijfveer voor verandering, ook in de context van ontwikkelingslanden.

Het rapport van Blue Yonder benadrukt bovendien het belang voor bedrijven om hun duurzaamheidsinspanningen met concrete data te staven. Ondanks een zekere mate van scepticisme over de duurzaamheidsclaims van merken, waarbij 35% van de Amerikaanse respondenten aangeeft deze niet te vertrouwen, is er een toenemende belangstelling voor elektrische voertuigen en andere duurzame initiatieven.

De discrepantie tussen de groene imago’s van onze landen en de daadwerkelijke milieubewustwording van de bevolking roept op tot verhoogde aandacht en investering in milieueducatie en -initiatieven. Terwijl in sommige delen van de wereld duurzaamheid al als essentieel wordt gezien, blijft het in andere gebieden, waaronder ons land, een uitdaging om milieubewustzijn van luxe naar noodzaak te transformeren.

error: Kopiëren mag niet!