Toename van schoolverzuim: Een maatschappelijke zorg

Het aantal meldingen van schoolverzuim onder jongeren neemt de laatste tijd gestaag toe. Dit heeft ernstige gevolgen voor zowel de samenleving als de leerlingen die lessen missen. Sommige jongeren verzuimen om zich te vermaken; ze blijven hangen op straat, slenteren door de buurt met vrienden of flirten met vriendinnen in malls en op velden. Echter kunnen de oorzaken van schoolverzuim ook elders liggen. 

Het veelvoorkomend verzuim van leerlingen vanaf de lbo/mulo of middelbare school kan worden veroorzaakt door een breed scala aan oorzaken.

Financiële problemen en tussentijdse baan 

In een gesprek met een schoolhoofd vertelt hij aan Dagblad Suriname dat ouders aangeven dat schoolverzuim veelal veroorzaakt wordt door financiële problemen en door tussentijdse baantjes van de leerlingen. Vooral op de beroepsgerichte en technische scholen is er een grote vraag van bedrijven naar jonge arbeidskrachten, wat ertoe leidt dat leerlingen de school missen om te werken. Dit heeft een negatieve invloed op hun schoolprestaties.

Gebroken gezinnen en schoolvervoer 

Leerlingen die uit gebroken gezinnen komen, verzuimen ook vaker van school. Vooral als ze geen toegang hebben tot transport naar school. Als de kinderen geen bus of schoolvervoer hebben, worden ze ook ontstoken van het onderwijs. Veel kinderen komen naar scholen in Paramaribo van buitenwijken of dorpen zoals Pierre Kondre, Powakka en dergelijke. Als school kunnen ze er niet veel aan doen, behalve het verwijzen van de kinderen naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor schoolvervoer en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting voor financiële bijstand, gaf het schoolhoofd aan. Bovendien zijn er alleenstaande moeders die hun oudste kinderen thuis moeten laten om op de jongere kinderen te passen, waardoor schoolgang bemoeilijkt wordt.

Oudercontact 

De school neemt verschillende maatregelen om schoolverzuim aan te pakken, waaronder regelmatig contact met ouders en het bieden van extra ondersteuning aan leerlingen en leraren. Echter, het is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen scholen, ouders en de overheid om deze kwestie aan te pakken.

Onderwijsachterstand

Leerlingen die regelmatig lessen missen, hebben een aanzienlijke achterstand in het begrijpen van de leerstof. Dit kan leiden tot lagere cijfers, onvoldoende vooruitgang en zelfs schooluitval of drop-out. Jongeren zonder diploma of kwalificatie hebben beperkte loopbaanperspectieven en kansen op werk.

Lager inkomen en levenskwaliteit 

Jongeren die de school vroegtijdig verlaten hebben over het algemeen een lager inkomen. Dit heeft niet alleen invloed op hun levenskwaliteit, maar heeft ook grotere economische gevolgen doordat het de productiviteit verlaagt en een grotere afhankelijkheid van sociale zekerheid veroorzaakt.

Economische uitdagingen

De economische situatie speelt ook een cruciale rol. Met een minimum salaris van SRD 7.000 is het voor ouders moeilijk om hun kinderen te voorzien van de benodigde zorg en onderwijs. Het gaat hier niet alleen om een individuele kwestie, maar ook om een grotere maatschappelijke kwestie die dringend aandacht van de regering behoeft. Het is verschrikkelijk dat kinderen als gevolg van de bovenstaande oorzaken om de beurt naar school moeten of de school vroegtijdig verlaten (drop-outs).

SD

error: Kopiëren mag niet!